Uitlaten, voor de tweetaktmotor eigenlijk het balangrijkste onderdeel naar succes. Sinds ik eigenlijk actief ben begonnen met het tunen van motoren heb ik heel snel gereedschappen verzameld voor race uitlaten. Er bestaan tig "gratis uitlaatprogrammas" met allemaal de "ultieme" uitlaat. Al snel kom je er achter dat al die berekeningen eigenlijk waardeloos zijn, waardoor ik terecht ben gekomen bij Luc Foekema. De berekeningen van Luc hebben tot nu toe altijd een positief resultaat geleverd. Maar ook ik doe wel eens aanpassingen in deze ontwerpen, door bestaande uitlaatberekeningen kun je ook evt zelf een "cocktail" hier uit maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.


hier mijn eerste pijpje:


Duidelijk kun je nog zien dat de afwerking nog niet helemaal picobello is maar het ziet er "leuk uit" Al snel na deze uitlaat volgde een lasergesneden uitlaat van hetzelfde model. Noviteit was men eerste eigen gemaakte demper.Tussentijds heb ik meer uitlaten gemaakt en bij deze uitlaat zie je al dat de kwaliteit met sprongen vooruit is gegaan.

Een project waar ik ook (nogsteeds) mee bezig ben geweest is het zgn "hydroformen" van uitlaten, een techniek waar je de uitlaat als het ware "opblaast"En als laatste mijn huidige uitlaat, nieuw is de titanium demper (in eigen huis vervaardigd) en de "stempel" ST in de belly van de uitlaat.Zou je nou zelf ook een berekende uitlaat op je scooter, brommer, crosser, racer, of iets anders geks willen hebben? Neem gerust contact op via de mail en dan kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.